Önismereti foglalkozások középiskolásoknak

„Sose kételkedj magadban és ne pazarold el az életed egyetlen pillanatát se! Az élet túl rövid, és te túl különleges vagy.”

– Ariana Grande

Önismereti foglalkozások közép-iskolásoknak

„Sose kételkedj magadban és ne pazarold el az életed egyetlen pillanatát se! Az élet túl rövid, és te túl különleges vagy.”

– Ariana Grande

A kamasz élet nehézségei, vágyai, dilemmái

Középiskolás kamaszként már egészen más dolgok foglalkoztatnak, mint általános iskolában, mégis sok ponton még mindig ugyanaz a bizonytalanság jellemez, mint néhány évvel ezelőtt. Olykor nehezebben értesz szót a szüleiddel, és kevésbé fogadod el otthon a ’szülői jótanácsokat’, hiszen önálló akaratod egyre fejlettebb – természetes módon. Mégis, ugyanúgy saját ’zárt’ világodban élsz, és innen kémleled rengeteg kétellyel, hogy az, amit teszel aktuálisan jó vagy rossz; szolgál vagy elszigetel téged; jó irányba vagy rossz irányba terel?

Önállóság, bizalom

Szeretnéd megélni és érezni azt, hogy érdemes vagy a felnőttek bizalmára; hogy Te megbízható vagy. Fontos számodra az önállóság, hogy személyesen dönthess a saját életeddel kapcsolatban: kikkel barátkozol, mikor jössz haza, mivel foglalkozol. Ennek természetesen van kommunikációs és konfliktuskezelési aspektusa a szüleiddel való viszonyban.

Tudni, hogy milyen szeretnék lenni

Szeretnéd látni, hogy ’milyen is akarsz igazán lenni’: ezen az úton fontos számodra, hogy segítsen valaki, aki támogat. ’Mi lesz belőlem, ha nagy leszek?’ – teszed fel magadnak egyre többször a kérdést egy manapság elég ingatag és felgyorsult világban.

Megfelelni magamnak és a szüleimnek

Részben szeretnél megfelelni a szüleidnek; részben viszont önmagadnak. Tanulásban, öltözködésben, szokásokkal kapcsolatban így könnyen kerülsz konfliktusba szüleiddel. Sokszor érzed, hogy már fontosabb, amit a barátaid mondanak, mint amit a szüleid. Próbálgatod a határaidat, ami sokszor ’fejfájást’ okoz szüleidnek.

Szerepkonfliktusaim

Többféle szerepben találod magad: tanuló, barát, gyerek, segítő, stb. Ezen szerepek között jól lavírozni nehéz. Igényed van rá, hogy megismerd önmagadat, jóban legyél önmagaddal, hiszen ez segít a szerepváltásoknál – így az központi feladat, kihívás.

Új kapcsolatok

Rájössz, hogy már lehetőséged van a kapcsolataid saját magad által történő kialakítására. Már nem attól függ, hogy kivel ismerkedsz meg, hogy szüleid hova visznek el, hanem attól, hogy Te hogyan döntesz.

Továbbtanulás, szakmaválasztás

A továbbtanulás, szakmaválasztás sokszor felmerül » mit akarsz Te, és mit mondanak a szüleid? Ha valóban boldog szertnél lenni attól, amit felnőttként csinálni fogsz és ‘munkának’ hívod, akkor már most érdemes tisztáznod, hogy melyek a Te erősségeid. Ne azért legyél orvos vagy ügyvéd, mert szüleid elvárásainak akarsz megfelelni.

’Milyen lesz majd felnőttnek lenni?'

Hogyan fogok élni, milyen lesz az első otthonom, kivel fogok élni, stb.? Ezekről gyakran gondolkodsz már mostanság. A foglalkozások során abban tudok segíteni, hogy gazdag legyen az önismereti képed, és így sokkal sikeresebben tudj pályát, barátokat és párt választani és találni.

El kell-e fogadni a külső megítélést?

Elkezdesz azon gondolkodni, hogy el kell-e fogadni a külső megítélést?! Elkezded kívülről látni önmagadat, és kíváncsi vagy arra is, hogy téged milyennek látnak? Nem fogadod el kritika és önvizsgálat nélkül a külső véleményt. Tudni akarod negatív vs. pozitív tulajdonságaidat, erősségeidet, gyengeségeidet, illetve a nyitottságod és rugalmasságod is foglalkoztathat.

Érzelmek kezelése

Fontos téma szokott lenni az érzelmek kezelése. Segítek abban, hogy érzéseidet és érzelmeidet a realitáshoz tudd közelíteni. Te milyen vagy jelenleg vs. milyen szeretnél lenni? Segíteni elérni a kívánt célt, és ez alapján dolgozunk együtt.

Összehasonlítás, viszonyulás másokkal

Mindig hasonlítgatjuk magunkat másokhoz, és ez sokszor meghatározó abban is, hogy hogyan kapcsolódsz a környezetedhez, a felnőttekhez és társaidhoz. Fontos számodra, hogy a baráti kapcsolataid rendben legyenek, mert a kortárs csoport szerepe egyre lényegesebbé válik számodra. Gyakran kritizáljátok egymást, de ezzel meg kell küzdened, és kezelni kell tudnod, mert így fejlődsz.

Fizikai testem változása

Sokat változol fizikailag is, ami hat rád. Lányoknál a nőiesség kialakulása, az öltözködés, a másik nem iránti érdeklődés; Fiúknál a testfelépítés, személyes higiéniás kultúra kezelése és szintén a másik nem iránti érdeklődés szokott központi téma lenni. Ezeket segítek megtanulni kezelni, beszélni róla, felvállalni.

Tiltott szerek

Előkerül a tiltott szerek, káros szenvedélyek témaköre – cigaretta, alkohol, drog. Érdemes megtanulni beszélni róla, hogy minél könnyebben tudj ’nemet’ mondani ezekre, és közben megtartani önbizalmadat és a jó baráti kört.

Nagyon bírtam Orsi néniben, hogy minden egyes sz….ságomat kibírta és mindig meg is beszéltük. Nagyon jó volt, hogy tanulási időben egymás után kaptuk a csokit, cukrot, hogy jobban fogjon az agyunk. Többször is boldogság öntötte el a szívemet, amikor kiderült, hogy Orsi néni jön velünk kirándulásra….

Nagyon sok mindent köszönhetek, köszönhetünk Önnek. Nagyon szeretem Orsi néniben, hogy kitartó, kedves, türelmes, szép és a titkainkat megőrzi egy életen át. Bölcs tanácsait sosem fogom tudni meghálálni Önnek. Bármilyen konfliktushelyzetbe kerültünk, megoldottuk. Ma nem lennénk azok az emberek, akivé váltunk. Bár nincs még vége a változásnak. …….El sem tudnék képzelni Önnél jobb tanárt. Amit Ön megtett értünk, azt más tanár nem tette meg. Ön is elmondta nekünk a magánjellegű dolgait, gondjait.

Kedves Orsi néni, nagyon sokat köszönhetek Önnek! Mindig mellettem volt, ha szükségem volt valakire, akivel meg tudom beszélni a dolgaimat. Segített megérteni a fiúkat és segített nekem Csanáddal kapcsolatban is. Sokat tett az osztályunkért, mindig megbeszéltük a sérelmeinket.

A foglalkozások folyamata és várható eredménye

A személyiségfejlesztésben hatékony és igazán jól látható eredményt egy iskolai tanév során lehetséges elérni, amely 36 (3*12) foglalkozást és kb. 9 hónapot (3*3 hónap) jelent heti 1 találkozással szeptember-június között. A tartós viselkedésváltozás eléréséhez érdemes az egymásra épülő modulokból álló teljes programot választani, mint hosszú távú befektetést. Kiváló zenész, sportoló vagy nyelvtudós is csak évek alatt válik gyermekünkből…mitől lenne az érzelmi intelligencia fejlesztése más?

Mivel ez egy hosszabb időtartam, a tervezhetőség és rugalmasság jegyében felkínálom a 3 részletben történő és 3 havonta átgondolható részvételt a programban.

Minden 12 alkalmas csomag elején lehetőség van az első 2 alkalom után az elállásra visszafizetési garanciával. A csomagok sorrendje nem felcserélhető.

Egy alkalom időtartama: 60-75 perc

 

Egyéni foglalkozás árai

Alkalmankénti fizetés esetén: 10 000 Ft/alkalom

Csomagban:

 • Az első 12 alkalmas „Önismereti” csomag ára: 9500 Ft/alkalom;
 • A második 12 alkalmas „Kommunikációs” csomag ára: 9000 Ft/alkalom;
 • A harmadik 12 alkalmas „Kritikus gondolkodás” csomag ára: 8500 Ft/alkalom;

Minden 12 alkalmas csomag elején lehetőség van az első 2 alkalom után az elállásra visszafizetési garanciával. A csomagok sorrendje nem felcserélhető.

Kiscsoportos foglalkozás (2-4 fő) árai

Kiscsoport 2-4 fő alkalmankénti fizetés esetén: 6000 Ft/alkalom/fő

Csoportban (12 alkalmas csomag esetén):

 • Kiscsoport 2 fővel: 5000 Ft/fő/alkalom;
 • Kiscsoport 3 fővel: 4000 Ft/fő/alkalom;
 • Kiscsoport 4 fővel: 3500 Ft/fő/alkalom;

A 3*12 alkalmas csomag (Önismeret, Kommunikáció, Kritikus gondolkodás) ára a csoport létszámához igazodik. Minden csomag elején az első 2 alkalom után van lehetőség az elállásra a fennmaradó alkalmak visszafizetésének garanciájával.

'Nulladik' találkozás

A szülővel együtt várom szeretettel a gyerekeket, hiszen fontos számomra közvetlenül a szülőtől is hallani, hogy ő mit vár ettől az egésztől, mi az ő célja saját gyerekével kapcsolatban? Emellett legalább annyira fontos, hogy a gyerek mit vár az egésztől? Mi a reményed, vágyad, hogy miért is dolgozunk mi együtt?

A 30-40 perc alatt kölcsönösen ismerkedünk, tájékozódunk, hogy legyen egy jó kiindulási alapunk a közös munkához. Minden technikai és egyéb kérdést tisztázunk, hogy a továbbiakban zökkenőmentesen tudjunk együttműködni.

Az első 12 alkalom: Önismeret

Ha a folytatásra szavazunk, akkor az 1-12. alkalom során az önismeretre helyezem a hangsúlyt. A „Ki vagyok én?” világába történő utazás során először kialakítom azt a bensőséges, bizalmi légkört, amely már „elbírja” az egyre komolyabb témákat.

A folyamat során elsőbbséget élvez az, ha bármilyen konkrét témád (probléma, konfliktus, dilemma, stb.) van, és azzal szeretnél részletesen foglalkozni. Ehhez alkalmazkodva építem fel a foglalkozás egészét.

Fokozatosan eljutunk a reális önismeret, az önelfogadás, az egészséges önbizalom és értékrend felismeréséhez, az érzéseink kezeléséhez, hogy erre támaszkodva másokkal is képesek legyünk foglalkozni. Felmerül az együttműködés, a nyitottság, a pozitív életszemlélet kérdése és is.

A második 12 alkalom: Hatékony kommunikáció

A 13-24. alkalom fókusza a hatékony kommunikáció. Naponta többféle terepen és helyzetben kell boldogulnod: vár téged az iskola, a különóra, a család, a barátok, a kortárscsoport, szabadidő, sport, stb. Mindenhol kommunikálni kell, sokszor eltérő módon, ezért ennek gyakorlása létfontosságú. Tudnod kell kiállni önmagadért, azt szépen megfogalmazni, ugyanakkor a mások véleményének meghallgatása, elfogadása is elvárás.

A harmadik 12 alkalom: Kritikus gondolkodás

A 25-36. foglalkozások során a konfliktuskezelés, a problémamegoldás és a kritikus gondolkodás témái az uralkodók. A személyes útmutatásom és támogatásom mellett kreatív feladatlapok, szó- és képkártyák, érdekes problémafelvetések és életkorodhoz illő szerepjátékok biztosítják a sikeres személyiségfejlődést, az érzelmi intelligencia, a szociális szervezési készségek erősödését. Foglalkozunk a körülöttünk lévő változó világgal és az abban való tájékozódás képességével is.

Várható eredmény

 • az önbizalom erősödése
 • a kommunikáció fejlődése
 • a társas kapcsolatok jobb kezelése
 • saját jövőjét képes lesz pozitívan látni, tervezni
 • megismeri és megszereti önmagát
 • saját erősségeire építve tud haladni céljai felé
 • képes jobban megbirkózni a váratlan helyzetekkel és pozitívan látni saját helyzetét a nehézségek közepette is
 • párkapcsolataiba mélyebb önismerettel ’érkezik’ már, ami biztosítani tudja a kapcsolatok jobb minőségét és tartósságát

Az ’OrsiSuli’ szeptember közepén indul, de lehetőség van a későbbi csatlakozásra is.

Call Now Button