Történelem tanárként a számonkérés hol írásban, hol szóban történt nálam. A hetedikes osztályomban Andris mindig egyenletesen teljesített, szilárdan hozta a négyes osztályzatokat. Tudta a dolgokat, de nem olyan precízen és gördülékenyen, hogy felhőtlenül jelest adhattam volna.

Az a fránya stressz

Sajnáltam Andrist, mert minden egyes felelésénél azt éreztem, hogy sokkal több van benne, mint amit elő tud hozni magából stresszhelyzetben. Azt is tudtam, hogy a fokozott teljesítménytudat rontja a teljesítményt.

Nyolcadik év végén Andris ismét négyesre állt töriből, képtelen volt elérni az áhított ötöst, miközben az én megérzésem már önálló életet élt bennem, dörömbölt, ordított: „Ő jobb annál, mint amit mutat, tenned kell valamit!”

A tanári szabadság

Aztán eljött a bizonyítványosztás napja. Egyesével adtam át az osztályomban a záró dokumentumokat, személyre szabott jó kívánságokkal, amivel mentek tovább a középiskolába.

Andrisnál nem mondtam semmit, csak mosolyogva átnyújtottam a kinyitott bizonyítványt.  Andris szeme azonnal végig pásztázta a rubrikákat, majd a történelemnél megállt, rám nézett és alig észrevehetően könnybe lábadt a szeme. Ott állt feketén-fehéren: jeles. A csupa négyesre jelest adtam. Úgy gondoltam, most élek a tanári szabadságommal😊.

Nem csak úgy kapta, kiérdemelte

Andris középiskolába ment, hogy legyen tisztes szakmája és mellé érettségije is. Félévkor meglátogatott, hozta az értesítőjét, a kezembe nyomta.

A történelemnél ott állt, feketén-fehéren: Jeles.

Nem csak úgy kapta, kiérdemelte.

Most az én szemem lábadt könnybe és nem tudtam szólni, csak megöleltük egymást.

Amikor az önbizalom a helyére kerül

Elmesélte, hogy olyan önbizalmat és erőt kapott tőlem, amelyet most már tud használni. Eddig is benne volt, csak kellett egy kis támogatás, hogy előjöjjön.

Andris már a negyvenes éveiben és a saját útján jár. Ebben az én részem egy építőkő, amelyet jól bebetonozott, hogy szilárdabb legyen élete útja, és jobban boldoguljon.

Azóta mániám az építőkövek adogatása, már jó sokan lépkednek „rajtam”…

Call Now Button